G-WBDM9N5NRK

سفر به قلعه رودخان

سفر کردن بخش مهمی از زندگی مرا تشکیل می دهد.

در غروب روز 24 فروردین 1401 سفر ما به همراهی تور رکسان و همسفرانی ویژه و  عالی  ازتهران به سمت استان گیلان و دیدار از قلعه زیبای رودخان آغاز شد.

ساعت 2 نیمه شب به مقصد رسیدیم و درکلبه زیبای جنگلی کناررودخانه مستقر شدیم.

برنامه تور برای روزاول سفر، دیدار از قلعه زیبای رودخان و بالارفتن از هزار پله و رسیدن به این بنای تاریخی و زیبا بود.

توضیحاتی درمورد این قلعه:

 

این قلعه با ۲٫۶ هکتار مساحت بر فراز ارتفاعات روستای رودخان قرار دارد. دیوار قلعه ۱۵۰۰ متر طول دارد و در آن ۶۵ برج و بارو قرار گرفته‌است. فاصله مستقیم قلعه تا شهر ماکلوان ۲۵ کیلومتر، تا ماسوله ۴۵ کیلومتر و تا شفت ۲۰ کیلومتر است. اما از مسیر اصلی و آسفالته مسافت قلعه تا فومن ۲۵ کیلومتر، تا ماکلوان تقریباً ۳۵ کیلومتر و تا ماسوله ۶۰ کیلومتر است. این قلعه در ارتفاعی بین ۶۶۵ تا ۷۱۵ متر ارتفاع از سطح دریا واقع شده و در کنار آن رودی با همین نام جاری است.

این قلعه بدون شک یکی از بزرگ ترین و شکست ناپذیرترین قلعه‌های تاریخ ایران باستان بوده است که درطول عمردرازش تخریب‌های طبیعی و غیر طبیعی برروی آن اعمال شده است و متاسفانه فقط 10 درصد بنا مرمت شده است. این جاذبه گردشگری سالانه حدود 500 هزار دلار درآمد دارد.

ُاین دژ با ارزش تاریخی که دارد بنابر ساختار، معماری و ویژگی‌های استراتژیکی و رزمی، در ۳۰ مرداد ۱۳۵۴ خورشیدی، به شماره ۳/۱۵۴۹ در فهرست آثار تاریخی و ملی ثبت شد.

تاریخچه

اکثر کارشناسان، ساخت قلعه را در دوران ساسانیان  دانسته‌اند.

در دورهٔ سلجوقیان این قلعه تجدید بنا شده و از پایگاه‌های مبارزاتی اسماعیلیان الموت بوده‌است.

بر روی کتیبه سردر ورودی قلعه که اکنون در موزهٔ گنجینهٔ رشت نگهداری می‌شود، درج شده که این قلعه در سال ۹۱۸ تا ۹۲۱ هجری قمری برای سلطان حسام‌الدین تجدید بنا شده‌است. امیره حسام الدین دباج فومنی (مظفرالسلطان)، فرمانروای بیه‌پس اولین قدرت منطقه‌ای بود که از اطاعت از صفویان سرپیچی کرد، و قلعه رود خان را بازسازی کرد تا از آنجا به مقاومت بپردازد او سپاه صفویان را دچار دردسر های بسیاری در قلعه رودخان کرد و شکست سختی به سپاه انگلیسی ها وارد نمود ولی سپس موفقیتی به دست نیاورد و به دربند گریخت و نهایتاً دستگیر و در تبریز اعدام شد.

توصیف قلعه

قلعه رودخان از دو بخش ارگ و قورخانه تشکیل شده‌است. ارگ در قسمت غربی این بنا در دو طبقه واقع شده و جنس آن از آجر است. قراول‌خانه‌ها در قسمت شرقی در دو طبقه با نورگیرها و روزنه‌های متعدد بر اطراف مسلط است. چشمه‌ای نیز میان قلعه و گودترین محل آن وجود دارد.

بخش شرقی قلعه شامل دوازده ورودی، زندان، در اضطراری، حمام و آبریزگاه است. بخش غربی دوازده ورودی دارد، چشمه، حوض، آب‌انبار، سردخانه، حمام، آبریزگاه شاه‌نشین و چند واحد مسکونی که با برج و بارو محصور شده‌اند، دیگر بناهای این بخش را تشکیل می‌دهند. ۴۰ برج دیده‌بانی دور تا دور قلعه را احاطه کرده که اتاق‌های هشت ضلعی آن با طاق‌های گنبدی پوشانده شده‌است. دور تا دور دیوارها و برج‌ها روزنه‌هایی شیب‌دار دیده می‌شود که برای ریختن مواد مذاب و تیراندازی تعبیه شده‌اند. لازم است ذکر شود که در طول تاریخ قلعه، هیچ‌گاه دشمنی به آن نفوذ نکرده و نتوانسته آن را فتح کند.

دلیل نام‌گذاری

نام بومی و گیلکی این قلعه، “رۊخان ٚ قلعه” می‌باشد و در زبان تالشی هم به قٚلٚه رۊخؤن معروف است. نام قلعه رودخان، مترادف فارسی نام گیلکی قلعه است. چون این قلعهٔ تاریخی در کنار رودخانه، بنا شده‌است؛ آن را قلعه رودخانه‌ای نامیده‌اند. این قلعه در دوره‌های گوناگون به نام‌های قلعهٔ هزار پله، حسامی، سکسار، سگسار و سگسال نیز خوانده شده‌است..

.

 

 

عروسک‌های زیبا هنر دست اهالی منطقه

کلبه‌های عکاسی با لباس‌های زیبای محلی استان گیلان

وصف نا شدنی

پخت نان محلی توسط زنان زیبا و صبور و هنرمند قلعه رودخان

خریدن و خوردن چای ایرانی، آتیشی توصیه می‌شود

رودخانه‌ای زیبا درنزدیکی قلعه رودخان، روستای فوشه

درادامه سفر به دریاچه زیبای سقالسگار رفتیم و دراطراف این دریاچه زیبا و درهوای بهاری مطبوع جانی تازه گرفتیم.

روستای سقالکسار از توابع بخش مرکزی شهرستان رشت در استان گیلان است که در دهستان لاکان در ۱۶ کیلومتری جنوب شهر رشت (حدود نیم‌ساعت از مرکز شهر) و در جاده جیرده قرار دارد. بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ در این روستا که با نام «سالکه سار» نیز شناخته می‌شود، ۶۸۹ نفر زندگی می‌کنند. روستای سقالکسار در ارتفاع ۵۰ متری از سطح دریا واقع شده است و آب‌وهوایی معتدل دارد. فاصله روستای سقالکسار تا تهران ۳۲۴ کیلومتر است و برای رسیدن به آن باید حدود چهار ساعت و نیم رانندگی کنید

در اطراف مزار آقا سید شریف در نزدیکی شهرستان شفت، دریاچه‌های متعدد و جاذبه‌های طبیعی بسیاری وجود دارند که دارای طبیعت بکر و هیجان‌انگیزی هستند. سد خاکی سقالکسار، بزرگ‌ترین دریاچه این منطقه و دلیل شهرت این روستا است. مردم مهربان و خون‌گرم روستای سقالکسار اغلب به کشاورزی، دامپروری، زراعت برنج و پرورش ماهی مشغول هستند و شما به‌محض ورود به روستا با مزارع برنج و خوشه‌های طلایی رنگ و عطر دل‌انگیز شالی روبه‌رو می‌شوید.

  • آدرس: استان گیلان، رشت، فلکه انتظام، ۱۰ کیلومتری جاده جیرده، بعد از بقعه آقاسید شریف، روستا و دریاچه  سقالکسار

 

درباره وجه تسمیه سقالکسار چند نظریه وجود دارد؛ در نظریه اول گفته می‌شود که واژه سقالکسار از سه واژه سقا، لک و سار تشکیل شده است. سقا به‌معنای محل آبخوری و لک و سار نام دو پرنده زیبا است که دریاچه آن‌ها را سیراب می‌کند. پس این واژه به «محل آبخوری لک و سار» ترجمه می‌شود. به نظر می‌رسد که این وجه تسمیه اصلی سقالکسار باشد؛ زیرا در گذشته پرندگان بسیاری به نام سار (سیتی، لک‌لک و غیره) برای آب خوردن به این روستا مهاجرت می‌کردند؛ البته در آن زمان، سد خاکی وجود نداشت و آن‌ها از چشمه روستا آب می‌خوردند.

طبق نظریه دوم، سقالک معرب شده «سیالخ» به‌معنای خار سه پهلو است و سار، معنی سر را می‌دهد. به این ترتیب معنی سقالکسار، «سرِ خار سه پهلو» است. نظریه سوم نیز می‌گوید که سقالک به معنی تپه است و ترکیب آن با «ار» معنای بالای تپه را می‌دهد.

همراه همسفران عزیزو گرامی کناردریاچه سقالسکار

نکته قابل توجه دراین مکان گردشگری این است که برخلاف مابقی مکان‌های زیبا و دیدنی، که تلی اززباله درآن‌ها دیده می‌شود، این پارک و دریاچه بسیار تمیز است و منظره ناخوشایندی دیده نمی‌شود.

دلیل این پدیده را دراینجا بخوانید و بدانید.

شهرداری این شهر ترفندی زیبا را در این مکان اجرا کرده است.

دربدو ورود ماشین‌ها به این منطقه به هرکدام از آن‌ها یک کیسه پلاستیکی داده می‌شود و مبلغی هم به عنوان ورودی گرفته می‌شود که برای زیباسازی و نگهداری آن‌جا هزینه می‌شود. اما نکته اصلی اینجاست:

هر اتومبیلی که بعد از تفریح، درحال خارج شدن از پارک کیسه زباله را پرکرده و تحویل بدهد مبلغ ورودی را به او مسترد می‌کنند 

این راز تمیزی این دریاچه است.

شاید به جرات بتوان گفت که قشنگترین قسمت سفر ما همراهی سه خواهر درکنارهم بود.

ومهمترین قسمت سفر، خریدن سوغات سفر

ناهاری لذیذ درباران دل انگیز دررستوران جهانگیری

درشامگاه 26 فروردین 1401 باخاطراتی خوش وبه سلامتی به تهران رسیدیم.

2 دیدگاه دربارهٔ «سفر به قلعه رودخان»

  1. سفر به یاد ماندنی و تاریخی و با همسفران با حال
    پیشنهاد میکنم کسانی که نرفتن حتما برن و از جاذبه های گردشگری و منطقه سرسبز دیدن کنن

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *